Tapetointitietoa

Tapetti - tyyliä ja kodikkuutta

 

Tapetti on satoja vuosia vanha pintamateriaali, jolla on aina pyritty lisäämään tilan viihtyisyyttä. Tavat, varallisuus ja muoti ovat vaikuttaneet siihen, miten tapettia on vuosien saatossa käytetty. 

Tapetti on monien mahdollisuuksien sisustuselementti. Tapetti voi olla tausta tai seinän kokoinen taideteos. Sen avulla eri tyylejä voidaan ilmentää hyvin tehokkaasti. Tapetti luo kodinomaisen, lämpimän tunnelman pehmentäen samalla myös tilan akustiikkaa. 

Nykyiset tapetit ovat laadukkaita ja kehittyneitä, ja niillä onnistuminen on helppoa aivan ensikertalaisellekin. Repeilevät ja kupruilevat tapetit ovat historiaa, kun vain noudattaa yksinkertaisia työohjeita ja käyttää oikeita kiinnitysaineita. 

 

Tapettityypit

 

Paperitapetti

Paperitapetti on perinteinen tapettityyppi. Euroopan vanhimmat paperitapetit ovat yli 500 vuotta vanhoja. Paperitapetin laatu on kehittynyt huimasti viime vuosikymmeninä. Suurin osa tapettipapereista ei ole enää ohutta, kuten vielä 60-70 –luvuilla, eikä sen tarvitse pelätä hajoavan käsiin liisteröinnin jälkeen. Myös käytön muut vaatimukset on otettu kehityksessä huomioon. Paperitapettien pintakäsittely huolehtii, että tapetti ei muuta väriään keino- ja auringonvalon vaikutuksesta. Lapsiperheidenkään ei tarvitse olla huolissaan, sillä monen paperitapetin pinta kestää kostealla pyyhkimisen.

 

Duro Atmosfär3  Tiny Tots Galerie Duro Atmosfär3 paperitapetti

 

 Perinnetapetti

Perinnetapetit valmistetaan useimmiten paperille, mutta niitä saa nykyisin myös kuitutapetteina. Perinnetapettimme yhdistävät perinteisen tapettikuosiston ja uuden ajan tekniikan. Duro Gammalsvenska on käsite perinnetapetti-markkinoilla – sitä on ollut jo saatavilla 1950-luvulta alkaen. Vanhimmat mallit ovat 1700-luvun lopulta, uusimmat 1900-luvun alusta. Decormaison ModernClassic esittelee malleja 1850-luvulta 1920-luvulle.

 

Duro Gammalsvenska perinnetapetti  Duro Gammalsvenska perinnetapetti  Duro Gammalsvenska perinnetapetti

 

Vinyylitapetti

Vinyylitapetit ovat pitäneet vuosikymmenten saatossa puolensa, mutta menettävät nyt osuuttaan hyvälaatuisille paperitapeteille ja kuitutapeteille. Vinyylitapetit ovat useimmiten paperipohjaisia, uusimmat kuitupohjaisia.

 

 PT Prestigious Origin vinyylitapetit

 

Kuitutapetti eli non-wowen-tapetti

Kuitutapetti on suosittu tapettityyppi, joka ei kastuessaan veny eikä vanu. Siksi se voidaan kiinnittää siten, että liisteri levitetään  suoraan seinään eikä välttämättätapetin taustaan. Tapetointi ei ole vaikeaa, mutta kuitutapetti tekee siitä vieläkin yksinkertaisempaa. Kuitutapetti voidaan myös tapetoida perinteiseen tapaan levittämällä liisteri tapetin taakse ilman erillistä vettymisaikaa. Rakkaalla lapsella on monta nimeä  kuitutapeteille  esim. Nowo, Non-wowen, Quickup, EasyUp, Surestrip, SmartPaper, Rolleri . Näistä selviää tapetin pohjamateriaali kuiduksi  ,  ei välttämättä niiden pintamateriaali, joka voi olla kuitua, vinyyliä tai paperia.

 

      Oxford kuitutapetti tapettitaivas

 

Tekstiilitapetti

Tekstiilitapetteja on nykyisin tarjolla harvassa. Ne ovat usein myös korkealaatuisia ja melko hintavia, mikä osaltaan rajoittaa käyttöä. Tapettitaivaan asiakaspalvelu auttaa , mikäli etsit pellavatapettia , alcantara-tapettia  tai muita tekstiilitapetteja.

 

Novalin Fanny Aronsen  Novalin Fanny  Novalin pellavatapetti

 

Luonnonkuitutapetti

Tapetteja valmistetaan paitsi tekstiili- myös luonnonkuitupintaisina. Kysy Tapettitaivaan asiakaspalvelusta upeita Natural Wallcovering luonnonkuitu-tapetteja. Tapetit valmistetaan käsin mm. meriheinästä, bambusta tai korkista.

 

EIjffinger natural wallcoverings  Eijffinger natural wallcovering  Luonnonmateriaalitapetit

 

Maisematapetti / Fototapetti

Maisematapeteilla saadaan seinäpinnoille suuria kuvia, ulottuvuutta ja tunnelmaa. Komar on valmistanut fototapetteja jo 1970-luvulta asti ja on alansa pioneeri. Upeat fototapetit edullisesti – varma muutos tilaan kuin tilaan. Koko seinän fototapetit alkaen 95€ .

 

Fototapetti komar   Maisematapetti Komar  maisematapetti Komar

 

 Valokuvatapetti , kuvatapetti ja kuvapanelit

Yksilöllisempää seinäpintaa kaipaava kuluttaja voi teettää tapetin myös omasta

valokuvasta. Kuvatapetti painetaan 45cm leveille kuitutapettivuodille ja se

kiinnitetään seinään vuodat numerojärjestyksessä kuituliiman avulla. Originaali

voi olla digikuva tai skannattava paperikuva. http://www.tapettitaivas.fi.rw.nu

Uusissa tapettimallistoissa on mukana runsaasti vakiokokoisians.kuvapaneelitapetteja. Näissä aiheena voi olla graafinen piirros tai valmis valokuva-aihe.

Nämä kuvapanelit on pääosin painettu kuitumateriaalille digipainotekniikalla . Myös niitä voidaan usein räätälöidä asiakkaan mittojen mukaisiksi.

Marrakech rebelwalls valokuvatapetti   Kuvatapetti Rebelwalls   rebelwalls kuvatapetti

Sisustustarrat

Sisustustarroilla luot kätevästi maalattuihin tai yksivärisiin tapettipintoihin

ideoita ja elementtejä.

Tarroja ei sivuillamme toistaiseksi esitellä, mutta asiakaspalvelumme auttaa myös tarra-asioissa.

 

Lasikuitutapetti

Lasikuitutapetti on kovaa kulutusta kestävä pintakuvioitu tapetti, joka maalataan asennuksen jälkeen. Käyttökohteita ovat esimerkiksi sairaalat ja aulatilat. Kiinnityksen jälkeen lasikuitutapetti on varsin hankala poistettava ja rikkoo irrotettaessa helposti myös seinämateriaalin. Lasikuitutapettipintojen peittämiseen erittäin korkealaatuinen ja kätevä tuote on Easy Cover peittopinnoite. Tästä lisää Tapettitaivaan asiakaspalvelusta.

 

Maalattava tapetti

Kuitu- tai paperipohjainen maalattava tapetti on tullut lasikuitutapetin rinnalle helpommin poistettavaksi vaihtoehdoksi. Saatavilla on runsaasti pintakuvioinniltaan erilaisia vaihtoehtoja. Maalattava tapetti on myös lasikuitutapettia ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Tapettitaivaan sivuilla ei maalattavia tapetteja esitellä, mutta valikoimistamme niitäkin löytyy. Kysy lisää asiakaspalvelustamme.

 

 

Tasoitetapetti eli peittopinnoite EasyCover

Tasoitetapetin avulla vanha lasikuitutapettipinta saadaan tasaiseksi seinämateriaaleja rikkomatta, minkä jälkeen pinta voidaan käsitellä uudelleen toivotulla tavalla, joko tapetilla tai maalilla. Tämän tuotteen ominaisuuksia, hintaa ja saatavuutta voit tiedustella asiakaspalvelustamme.

Teknistä tietoa EasyCover tuotteesta löydät tästä linkistä

http://www.studiodecor.fi/sisustus/easy-cover-sp-948

 

EasyCover peittopinnoite

 

 Tapettityylit sivustolla

 

Romanttinen tyyli pitää sisällään erilaisia kuva ja väriteemoja. Yhteistä tälle tyylille on pehmeys, kotoisuus ja ripaus romanttista tunnelmaa.

Klassista tapettityyliä edustavat raidat, ornamentiikka sekä rosotetut tekstuurit tapettien pinnalla.

Retrotapetit hakevat kuvionsa tai väri-inspiraation 1950-1970 –lukujen värikkäistä

kuoseista ja muodoista.

Graafiset tapetit ovat usein sekä väreiltään että kuvioiltaan pelkistettyjä, suoria ja geometrisia.

Lastentapetit ovat teemoiltaan ja väreiltään suunniteltu nuorille, lapsille tai muuten elämään värikkäästi ja naivisti suhtautuville sisustajille. Tämän päivän nuorisotapeteista voi perinteisempikin sisustaja saada sen pisteen iin päälle rikkomaan sopivasti oman kodin tyyliä.

Keittiötapetit ovat usein vinyylipäällysteisiä, koska niiden pesun- ja kulutuksenkesto-ominaisuudelle asetetaan usein muita tiloja kovemmat odotukset.

Modernit tapetit ovat muotoilultaan ennakkoluulottomia ja rohkeita.

Vintagetapetit hakevat menneiltä ajoilta innoituksen kuvioiden, värien, teemojen ja tunnelman muodossa. Tarjolla runsaasti vanhoja sanomalehtiä, vanhoja kulkuvälineitä, karttoja, esineitä ja tekstejä.

Etniset tapetit sisältävät kuvio- ja värimaailmaa, joka joko suoraan tai viitaten herättää mielikuvaa kaukaisista maista. Hyvänä esimerkkinä tästä Marrakesh-mallit ja  aasialaiskuvioiset tapetit.

Perinnetapetit ovat vanhoihin tapettimalleihin perustuvia eri aikakausia edustavia tapettimalleja.

 

Tapetin valinta

Suurin osa tapeteista on nykyisin laadultaan hyviä. Mikään tapeteista ei luo sellaista kosteussulkua, ettei sitä voisi kohteeseen asentaa - vinyylitapettikin hengittää aina saumoistaan. Kokonaisvaltaisissa rakenneratkaisuissa tapetti on vain seinäpinnoite eikä korvaa tai tee tyhjäksi sitä, mitä rakenteet pitävät joissa pyritään aina mahdollisimman alkuperäiseen lopputulokseen. Silloin perinnetapetin valinta edellyttää huomattavaa tietoa ja tuntemusta rakennusajan perinnetapeteista ja niiden valmistusmateriaaleista ja -tekniikasta.

 

Tapetin valinnassa kannattaa ensisijaisesti lähteä kuosista, väristä ja tunnelmasta. Suuri vai pieni kuvio, retro, moderni vai perinteinen, kukkaa, ruutua vai raitaa. Kaikissa tapettityypeissä on erittäin runsas valikoima, jossa vaihtelevat paitsi kuviot ja värit, myös pinnan rakenne eli tekstuuri, mattapinta ja kiiltävyys.

 

Tapetin, kuten maalinkin valinnassa on vaikeutena pienen mallipalan kuvitteleminen suurena pintana. Etenkin kuvion näkeminen jatkuvana, suurena alana voi tuntua hankalalta. Tapettitaivas.fi sivustolla on virtuaalihuone, jossa useimpia malleja voi katsella mallihuoneen seinällä ja  todeta paremmin , minkälainen vaikutelma siitä suurella pinnalla syntyy.

 

Tapetilla on tapana vahvistaa seinällä väriään. Sävy syvenee 10-15 prosenttia, mikä kannattaa ottaa huomioon pientä mallipalaa arvioidessa. Tapettivalintaan ei kuitenkaan kannata suhtautua liian varoen, sillä oman tyylin löydyttyä rohkeampi kuosi antaa sisustukselle paljon. Turvalliseen valintaan kyllästyy todennäköisem-min kuin mieluisaan kuosiin tai väriin, vaikka se olisikin rohkeampi.

 

 

 

Vinkkejä tapetin valintaan:

 

 • Kuviot antavat tilaan luonnetta ja syvyyttä. Säännölliset kuviot soveltuvat rauhallisiin tiloihin. Vapaamuotoiset ja epäsymmetriset kuviot tuovat huoneeseen energiaa ja voimaa.
 • Isojen kuvioiden on perinteisesti ajateltu soveltuvan vain isoihin tiloihin.

Ison kuvion valinnassa kannattaa huomioida seinän koko eikä valita liian korkeita kuvioita matalaan seinään.

Erityisesti tehostetapetoinnissa isolla kuviolla voidaan tuoda tilantuntua myös pienempään huoneeseen. Pienikuvioinen tapetti tekee tilasta intiimin. Iso kuvio loittonee katsojasta, pieni kuvio tulee lähemmäksi.

 • Vaakaraita päätyseinässä leventää kapeaa huonetta. Vaakalinjat myös madaltavat tilaa.
 • Pystyraita tuo tilaan korkeutta. Pitkä ja matala huone vaikuttaa lyhyemmältä ja korkeammalta, kun sivuseinissä on käytetty pystyraitaa.
 • Siisti raita luo asiallisen vaikutelman, käsinmaalatut kuviot antavat tilaan spontaaniutta ja suuret kukat synnyttävät viktoriaanisen loiston tunnelmaa.
 • Kukka-aiheita suositaan romanttisessa tyylissä.
 • Eläin-, luonto- ja maisemakuvioita suositaan maalaistyylissä.
 • Pienikukkaiset kuosit ovat suosittuja kesämökkityylissä ja makuuhuoneissa. Niihin yhdistellään usein ruutua ja raitaa.
 • Geometriset muodot, ruudut ja raidat ovat ajaton valinta.
 • Myös pinnan struktuuri vaikuttaa siihen, millainen väri todellisuudessa on. Karkea pinta voi näyttää kohtisuorassa valossa vaalealta, mutta jos valo tulee sivusta, pinnan rakenne muodostaa varjoja ja tuo sävyyn tummuutta.
 • Voimakkaita värejä kannattaa käyttää sisustuksessa harkiten. Tilat, joissa vain käväistään tai joista kuljetaan ohitse, ovat oivallisia paikkoja hätkähdyttää.

 

Yleisesti ottaen tapetin valinnassa kauneus on katsojan silmässä. Mitä yksilöllisempi ja omaa silmää miellyttävä sisustus, sen parempi.

Tapeteissa, kuten muussakin sisustamisessa, ei enää ns. megatrendejä ole helposti tunnistettavissa. Jokaiselle löytyy kauneutta ja oma tyyli . Tyylien ja mallien massasta on vaikeaa löytää se omansa,

joten kannattaa kääntyä asiantuntijoiden puoleen valintaa helpottamaan. Olet siis minimalisti, romantikko, rakastat glamouria tai maanläheisyyttä, tapeteissa löytyy varmasti ne oikeat vaihtoehdot.

Kuviot, tekstuurit, pinnat on helpompi varmasti rullata seinälle kuin maalata. 

 

9 asiaa tapetin puolesta 

1. Helppo onnistua. Tapetit ovat kehittyneet. Pelot repeilevistä tapeteista ja kupruilevista lopputuloksista voi unohtaa, kun noudattaa helppoja ohjeita ja käyttää oikeaa kiinnitysainetta. Onnistuneen lopputuloksen tapetoinnissa varmistaa paitsi huolellinen työ myös se, että seinäpinnat ovat puhtaat ja tapetoinnille soveltuvat. Vanhan tapetin poistoon löytyy laaduista riippuen monia hyviä vinkkejä ja työmenetelmiä. Näistä kannattaa aina kysyä neuvoa asiantuntevilta tapettikauppiailta. Monet tapetit soveltuvat tapetointialustaksi myös sellaisenaan, jos ne ovat kunnolla kiinni alustassaan. 

2. Vaihda, jos haluat. Tapettia ei tarvitse valita kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Materiaalinen parannuttua työ on entistä helpompaa. Tapetin voikin hyvin vaihtaa, vaikka se on vielä ehjä eikä siihen ole edes piirretty. Kodin ilme uudistuu huomattavasti. Muista, että voit tapetoida vain yhdenkin tehosteseinän. 

3. Hinta on kohtuullinen. Tapetti ei välttämättä ole maalia kalliimpi vaihtoehto. Tapetteja on toki hyvin monen hintaisia, mutta usein kysymys on kuitenkin useiden vuosien investoinnistakodin näkyvimmille pinnoille. Silloin on tärkeää, että tapetti on ennen kaikkea omaan silmään sopiva. 

4. Älä lannistu valikoiman edessä. Jos valinta tuntuu vaikealta, käytä hyväksesi netissä tapahtuvaa esivalintaa ja tuotesuodatusta. Voi myös käyttää Tapettitaivas liikkeiden  asiantuntevan henkilökunnan apua. Jokaista tapettimallistoa tai tapettikirjaa ei tarvitse selata, kun tiedät, minkä tyyppistä tapettia etsit. 

5. Tapetti voi antaa anteeksi.  Tapetoitavan pinnan tulisi aina olla sileä ja puhdas, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen. Mikäli kuitenkin olet epävarma pienten epätasaisuuksien suhteen, valitse mieluummin kirjava- ja mattapintainen vinyyli, -kuitu tai paperitapetti. Epätasaisilla pinnoilla kannattaa välttää sileitä ja kiiltäväpintaisia tapetteja. 

6. Suorita esivalinta internetissä. Muista tapetointistudioiden tarjoama apu. Miltä suuri kuvio tai voimakas väri näyttää isolla pinnalla? Hukkuuko pienempi kuvio tasaiseksi taustaksi? Mitä värit saavat tilassa aikaan? Kokeile ja tunnustele vaikutelmia Tapettitaivaan virtuaalihuoneissa. 

7. Kuitutapetilla työ helpottuu entisestään. Pelkäätkö vielä epäonnistuvasi tapetoinnissa? Helpota työtäsi hankkimalla mittansa pitävä kuitutapetti, jolloin voit levittää liisterin suoraan seinään. Tapetti kiinnitetään seinään vaikkasuoraan rullasta ja alaosa leikataan sopivan mittaiseksi. Monien tunnettujen tapettivalmistajien uudet mallistot ovat kuitutapettia ja myös klassikoista valmistetaan kuituversioita. Tapetointipöytääkään et välttämättätarvitse - tosin tarvittaessa saat sellaisen edullisesti pahvisena. 

8. Koristeet sopivat kuviollekin. On myytti, että kuviotapetti ei kaipaa tauluja. Mikäli et ole tiukan minimalismin ystävä, voit rauhallisin mielin sovittaa taulusi ja koriste-esineesi myöskuviotapetoidulle seinäpinnalle. Myös klisee, että vaaleille pinnoille sopii enemmän värejä ja esineitä, on aikansa elänyt totuus. 

9. Noudata ohjeita. Hanki selkeät työohjeet ja noudata niitä. Muista valita oikea kiinnitysaine tarvittaessa asiantuntijan avustuksella.

 

 

Copyright © 2018 Tapettitaivas · Takaisin ylös