PALVELEVA SUOMALAINEN TAPETTIKAUPPA

Paperitapetti – se perinteinen vaihtoehto

Paperitapetti on perinteinen tapettityyppi. Euroopan vanhimmat paperiset tapetit ovat yli 500 vuotta vanhoja. 1800-luvulle tultaessa tapettivalmistus teollistui ja Suomeen tuotiin ensimmäinen rullavalmistuskone vuosisadan puolivälissä. Kun puuhioke vähitellen korvasi valmistuksessa lumpun, tuotanto kasvoi, hinnat alenivat ja tapetista tuli sisustuselementti, joka vaihdettiin usein ja johon kiinnitettiin entistä vähemmän huomiota. Tapetti oli kaikkien saatavilla ja niin vähemmän varakkaatkin saattoivat koristaa kotinsa tehdasvalmisteisin tapetein. Mallit vaihtuivat usein ja sen mukaan, mikä tyylisuunta oli vallalla. Myös tekstiilimuoti vaikutti voimakkaasti malleihin. Tyylikkäitä kuoseja ja väriyhdistelmiä oli mahdollisuus valita huoneen käyttötarkoituksen mukaan. Useimmat mallit tulivat ulkomailta ja niitä esiteltiin mallikirjoissa.

Paperitapetin laatu on kehittynyt huimasti viime vuosikymmeninä. Suurin osa tapettipapereista ei ole enää ohutta, kuten vielä 60–70-luvuilla, eikä sen tarvitse pelätä hajoavan käsiin liisteröinnin jälkeen. Myös käytön muut vaatimukset on otettu kehityksessä huomioon. Paperitapettien pintakäsittely huolehtii, että tapetti ei muuta väriään keino- ja auringonvalon vaikutuksesta. Lapsiperheidenkään ei tarvitse olla huolissaan, sillä monen paperitapetin pinta kestää kostealla pyyhkimisen.

Kuitutapettien yleistyessä paperitapetin määrä on huomattavasti vähentynyt. Paperitapetti onkin nykyään enemmän käytössä ns. perinnetapeteissa, joiden käyttökohteissa paperitapetin hengittävyys ja autenttinen ulkonäkö ovat merkityksellisiä.

Paperitapetteja painetaan useilla eri painotekniikoilla. Autenttisimmat paperitapetit painetaan liima- tai liituvärimenetelmällä. Tapettitaivaan valikoimista paperitapetteja löytyy tuotemerkeiltä William Morris, Duro Sweden, Fiona ja Arthouse.

Paperitapetti asennetaan perinteiseen tapaan liisteröimällä tapetin takapintaan. Koska paperi materiaali venyy kostuessaan ja kutistuu kuivuessaan, on tärkeää huomioida vetytysaika. Yleisimmin perinteinen paperitapetti vaatii reilu 5 minuutin vettymisajan. Huomio liisterin riittävä ja tasainen määrä ; erityisesti reunoilla. Vuodat leikataan kuvion mukaan ennen tapetin liisteröintiä oikeaan mittaansa ( työvarat ylä- ja alareunoissa huomioiden ). Tapetointia helpottaa tapettipöytä tai muu liisteröintitaso, vaikka lattialla työstäminenkin notkeammilta onnistuu. Paperitapetin on hyvä antaa kuivua seuraavaan päivään ennen reunojen viimeistelyleikkauksia.

Tapettitaivas toimittaa aina tuotteiden mukana kullekin tuotteelle kuuluvan asennusohjeen. Sitä noudattamalla tapetointi onnistuu varmasti. Vastaamme myös mielellämme kaikkiin tapetointiin liittyviin kysymyksiisi – ota siis rohkeasti yhteyttä. Jos emme suoralta käsin osaa vastata kysymykseesi, lupaamme ottaa asiasta selvää.

  William MorrisWilliam Morris

 

Ota yhteyttä

X