PALVELEVA SUOMALAINEN TAPETTIKAUPPA

Perinnetapetti - vanhaa henkeä etsiville

Kaikilla vuosisadoilla ja -kymmenillä on omat tapettityylinsä. Tapetti on elänyt sisustuksen tyylisuuntien mukaan ja matka tapetin historiaan onkin kuin kurkistus sisustuksen historiaan. Tapetti, sellaisena kuin sen nyt tunnemme, tuli osaksi sisustusta barokin aikakaudella; 1600-luvulla.

Ensimmäiset paperitapetit ilmestyivät 1700-luvulla. Seinien alaosia kiersi rintapaneli, yläosa tasoitettiin ja pintaan liimattiin paperiarkkeja, joiden pinta maalattiin. Oli muodikasta maalata maisemia tai kukkia, mikäli pinta oli jaoteltu kehyksillä. Varakkaimmat saattoivat peittää pinnat kiinalaiskuvioisella ja kuosiin kudotulla silkkikankaalla. Vuosisadan loppupuolella otettiin käyttöön myös liina-, vaha- ja puuvillakankaat.

Antiikkia ihannoiva kustavilaisuus suosi yksinkertaisuutta, joten pinta saatettiin maalata hennosti, kehystää ja lisätä katonrajaan ornamentti. Keisarityyli empire meni vielä pidemmmälle: se suori runsasta esineistöä, jonka hahmottaminen ja korostaminen vaati täysin yksivärisen taustan.

1700-luvun loppupuolella vähempiarvoisia tiloja myös roiskemaalattiin. Näin voitiin imitoida aitoja materiaaleja, kuten graniittia tai hiekkakiveä. Myös sablonimaalausta käytettiin. Roiskekuvioita on saatavilla myös Duron Gammasvenska Quickup sarjassa.

Tapetti on oikeastaan alun perin ollut pelkkä tausta, josta tuli sisustuselementti. Sillä on myös ollut symbolista merkitystä ja alkuaikoinaan se on ollut varakkuuden osoitus, statussymboli. Historia lähenee tässäkin verhojen historiaa.

Perinnetapettimallistoista löytyy malleja kuhunkin tyylisuuntaan. Oli suosikkisi barokki, reneranssi, uusklassismi, art deco, jugend, kustavilaisuus, empire, funktionalismi tai retro löydät varmasti omasi. Kysy meiltä myös näistä tyylisuunnista ja niille ominaisista väreistä ja kuvioista. Jos emme tiedä itse, etsimme sinulle vastaukset kysymyksiisi.

Perinnetapetit valmistetaan useimmiten paperille, mutta niitä saa nykyisin myös kuitutapetteina. Perinnetapettimme yhdistävät perinteisen tapettikuosiston ja uuden ajan tekniikan. Duro Gammalsvenska on käsite perinnetapetti-markkinoilla – sitä on ollut jo saatavilla 1950-luvulta alkaen. Vanhimmat mallit ovat 1700-luvun lopulta, uusimmat 1900-luvun alusta. Historiska Tapeter täydentää valikoimaa. Decormaison ModernClassic esittelee perinnetapettien malleja 1850-luvulta 1920-luvulle. William Morris kuosit ovat perinnetapettien klassikoita. Niiden kauniit, jopa villit kuviot ovat jo yli 150 vuotta sitten luotuja, mutta ajankohtaisia ja kauniita yhä tänäkin päivänä. Suomalaista tapettitaidetta löytyy Pihlgren&Ritolan mallistoista.

  

 

Ota yhteyttä

X