PALVELEVA SUOMALAINEN TAPETTIKAUPPA

Tapetin valinta

 Suurin osa tapeteista on nykyisin laadultaan hyviä. Mikään tapeteista ei luo sellaista kosteussulkua, ettei sitä voisi kohteeseen asentaa - vinyylitapettikin hengittää aina saumoistaan. Kokonaisvaltaisissa rakenneratkaisuissa tapetti on vain   seinäpinnoite eikä korvaa tai tee tyhjäksi sitä, mitä rakenteet pitävät joissa pyritään aina mahdollisimman alkuperäiseen lopputulokseen. Silloin perinnetapetin valinta edellyttää huomattavaa tietoa ja tuntemusta rakennusajan   perinnetapeteista  ja niiden valmistusmateriaaleista ja -tekniikasta.

 Tapetin valinnassa kannattaa ensisijaisesti lähteä kuosista, väristä ja tunnelmasta. Suuri vai pieni kuvio, retro, moderni vai perinteinen, kukkaa, ruutua vai raitaa. Kaikissa tapettityypeissä on erittäin runsas valikoima, jossa vaihtelevat paitsi   kuviot ja värit, myös pinnan rakenne eli tekstuuri, mattapinta ja kiiltävyys.

 Tapetin, kuten maalinkin valinnassa on vaikeutena pienen mallipalan kuvitteleminen suurena pintana. Etenkin kuvion näkeminen jatkuvana, suurena alana voi tuntua hankalalta. Tapettitaivas.fi sivustolla on virtuaalihuone, jossa useimpia       malleja voi katsella mallihuoneen seinällä ja  todeta paremmin , minkälainen vaikutelma siitä suurella pinnalla syntyy.

 Tapetilla on tapana vahvistaa seinällä väriään. Sävy syvenee 10-15 prosenttia, mikä kannattaa ottaa huomioon pientä mallipalaa arvioidessa. Tapettivalintaan ei kuitenkaan kannata suhtautua liian varoen, sillä oman tyylin löydyttyä   rohkeampi   kuosi antaa sisustukselle paljon. Turvalliseen valintaan kyllästyy todennäköisem-min kuin mieluisaan kuosiin tai väriin, vaikka se olisikin rohkeampi.

 

 Vinkkejä tapetin valintaan:

 •   Kuviot antavat tilaan luonnetta ja syvyyttä. Säännölliset kuviot soveltuvat rauhallisiin tiloihin. Vapaamuotoiset ja epäsymmetriset kuviot tuovat huoneeseen energiaa ja voimaa.
 •   Isojen kuvioiden on perinteisesti ajateltu soveltuvan vain isoihin tiloihin.

  Ison kuvion valinnassa kannattaa huomioida seinän koko eikä valita liian korkeita kuvioita matalaan seinään.

  Erityisesti tehostetapetoinnissa isolla kuviolla voidaan tuoda tilantuntua myös pienempään huoneeseen. Pienikuvioinen tapetti tekee tilasta intiimin. Iso kuvio loittonee katsojasta, pieni kuvio tulee lähemmäksi.

 •   Vaakaraita päätyseinässä leventää kapeaa huonetta. Vaakalinjat myös madaltavat tilaa.
 •   Pystyraita tuo tilaan korkeutta. Pitkä ja matala huone vaikuttaa lyhyemmältä ja korkeammalta, kun sivuseinissä on käytetty pystyraitaa.
 •   Siisti raita luo asiallisen vaikutelman, käsinmaalatut kuviot antavat tilaan spontaaniutta ja suuret kukat synnyttävät viktoriaanisen loiston tunnelmaa.
 •   Kukka-aiheita suositaan romanttisessa tyylissä.
 • Eläin-, luonto- ja maisemakuvioita suositaan maalaistyylissä.
 • Pienikukkaiset kuosit ovat suosittuja kesämökkityylissä ja makuuhuoneissa. Niihin yhdistellään usein ruutua ja raitaa.
 • Geometriset muodot, ruudut ja raidat ovat ajaton valinta.
 • Myös pinnan struktuuri vaikuttaa siihen, millainen väri todellisuudessa on. Karkea pinta voi näyttää kohtisuorassa valossa vaalealta, mutta jos valo tulee sivusta, pinnan rakenne muodostaa varjoja ja tuo sävyyn tummuutta.
 • Voimakkaita värejä kannattaa käyttää sisustuksessa harkiten. Tilat, joissa vain käväistään tai joista kuljetaan ohitse, ovat oivallisia paikkoja hätkähdyttää.

Yleisesti ottaen tapetin valinnassa kauneus on katsojan silmässä. Mitä yksilöllisempi ja omaa silmää miellyttävä sisustus, sen parempi.

Tapeteissa, kuten muussakin sisustamisessa, ei enää ns. megatrendejä ole helposti tunnistettavissa. Jokaiselle löytyy kauneutta ja oma tyyli. Tyylien ja mallien massasta on vaikeaa löytää se omansa, joten kannattaa kääntyä asiantuntijoiden puoleen valintaa helpottamaan. Olet siis minimalisti, romantikko, rakastat glamouria tai maanläheisyyttä, tapeteissa löytyy varmasti ne oikeat vaihtoehdot.

Kuviot, tekstuurit, pinnat on helpompi varmasti rullata seinälle kuin maalata.

 

Ota yhteyttä

X